To gluut or not to gluut

to gluut or not to gluut

Ik krijg regelmatig de vraag “Is jouw blog nou een glutenvrije blog of niet?” Dus to gluut or not to gluut? De verwarring is begrijpelijk dus ik dacht ik ga hier eens even een stukje over schrijven, zodat het wat duidelijker wordt. Op de pagina Over mij staat ook al wat geschreven hierover, maar ik snap dat niet iedereen die pagina zal bezoeken of lezen.

Wel of niet gluten- en lactose-vrij?

Zo’n 90% van de recepten op mijn blog zijn gluten- en lactose-vrij. Heb ik Coeliakie? Nee dat heb ik niet en ook geen lactose-intolerantie, maar toch eet ik vaak gluten- en lactose-vrije gerechten of producten. Niet omdat ik dat nou zoveel lekker vind, maar omdat ik merk dat mijn lijf daar beter op reageert. Ik heb dan wel geen voedselallergieën, ik heb wel een chronische darmziekte (Ziekte van Crohn). Daar ga ik nu niet te veel over vertellen, maar ik kan je zeggen dat het geen pretje is als deze ziekte actief is. Gelukkig voor mij kan ik al een paar jaar zonder medicatie en gaat dat tot nu toe best aardig.

Dit heeft dus vooral te maken met hoe en vooral wat ik eet. Gluten-rijke producten hebben voor mij een nadelig effect op mijn darmen, net zoals lactose-houdende producten dat ook hebben. Ik probeer daarom zoveel mogelijk deze allergenen te vermijden zodat mijn lichaam er geen hinder van ondervindt. Er zijn producten waarbij ik amper of geen last heb, zoals roomboter en Hollandse kazen, gelukkig maar want ik ben gek op kaas! Het lactose-gehalte hierin is dan ook niet zo hoog.

To gluut or not to gluut?

Omdat ik ook maar een mens ben en ontzettend van lekker eten hou. Niet alles is zonder deze allergenen te krijgen of te maken en omdat ik niet allergisch ben, heb ik soms de buikpijn er voor over om iets dan toch wel te eten. Daarbij bestaat mijn gezin uit nog 4 andere personen die hier allemaal geen last van hebben en ik ga hen niet verplichten te eten zoals ik als dat geen meerwaarde heeft.

Kijk mijn baksels zijn bijna altijd gluten- en lactosevrij, die eet iedereen hier gewoon en daar merken ze verder niks van, maar glutenvrije pasta wordt hier bijvoorbeeld al niet echt heel erg gewaardeerd. Het smaakt toch anders, dus dat snap ik wel. Ik maak dan meestal gewone pasta en voor mezelf kook ik apart een kleine hoeveelheid glutenvrij. Laatst had ik mijn enorm lekkere homemade lasagne gemaakt en glutenvrije lasagnebladen gebruikt. Mijn kids merken hier dan niet echt iets van, maar mijn man dus wel! Haha die kauwt en kauwt en kijkt me dan aan met een blik van ‘zeker weer die glutenvrije meuk gebruikt’.

Ik probeer dus een beetje balans te vinden hierin zodat ik zelf minimale last heb van wat ik eet en dat ik de rest van het gezin ook niet te kort doe.

Resultaat: een blog met van alles

Mijn blog bestaat dus uit van alles wat. Het zijn in ieder geval allemaal gerechten die ik zelf heb bedacht, gemaakt, heb gegeten en heb goedgekeurd! Over het algemeen zijn mijn recepten niet ingewikkeld en zijn de glutenvrije producten gemakkelijk te vervangen door gewone bloem of zelfrijzend bakmeel en margarine door boter etc. Ik heb dit echter niet altijd zelf ook uitgeprobeerd, maar dat zet ik er dan ook netjes bij.

Ik hoop dat er nu wat meer duidelijkheid is over mijn al dan niet Gluten- en lactosevrij blog. Als je vragen of opmerkingen hebt, stel ze gerust via het contactformulier. Ik vind het altijd leuk om wat van jullie te horen!

administrator

You May Also Like