Hele Kip in de oven

Hele kip uit de oven
  • voorbereiding
    10 Mins
  • kooktijd
    1 Hour, 15 Mins
  • aantal
    4 People

Een hele kip in de oven, ik had het nog nooit gedaan. Recepten die me moeilijk lijken vermijd ik eerlijk gezegd het liefst. Er staan niet voor niks allemaal makkelijke en snelle recepten op mijn blog haha. Ik zal altijd een luie lekkerbek blijven vrees ik. Maar nu de kerst voor de deur staat en ik toch ook wat kerstrecepten aan mijn repertoire wil toevoegen ontkom ik niet helemaal aan het uittesten van voorheen vermeden recepten. Deze hele kip is er daar eentje van.

Maar wat blijkt? Het is helemaal niet moeilijk, halleluja!! Je bent er er echt nog geen 10 minuten mee bezig en de oven doet de rest. Het zorgen dat de kip niet droog wordt is een dingetje, maar daar hebben wij hier thuis een leuk speeltje voor. Mijn man heeft namelijk voor zijn BBQ-kunsten eerder dit jaar een Meater gekocht. Dit is een vleesthermometer die je via je telefoon kan bedienen. Met een app waar allerlei soorten vlees staan met de bereidingstijden erbij. Ideaal al vraag je het mij. Dus ik heb dat ding geleend voor mijn kip en het werkte echt perfect.

Zonder deze gadget kan je het natuurlijk ook maken, maar dan is het handig tegen het einde van de baktijd te gaan checken. Een gewone vleesthermometer is natuurlijk ook top.

Ik heb gekozen voor een licht pittige aziatische marinade die ik op de kip heb gesmeerd en onder het vel, wat uitgebakken spek, ui en knoflook in de buikholte en you’re good to go.

Enjoy!

Ingredients

Directions

Mijn kip woog dus 1350 gram, als je een grote of kleinere versie hebt dan dien je de oventijd aan te passen. Meestal staat er ook een indicatie op de verpakking, of vraag je poelier als je de kip daar haalt.

Step 1

Verwarm de oven voor op 200 graden en pak een braadslee en vet deze in met wat olijfolie

Step 2

Pel de ui en knoflook, hak de ui in vieren en laat de knoflook heel. Bak het ontbijt spek in een pan tot het knapperig is. Doe al deze dingen in de buikholte van de kip. (hiervoor zal je even de poten los moeten maken als deze vast geknoopt zitten)

Step 3

Maak nu voorzichtig het vel op de borstkas los door je vingers er onder te wurmen, probeer zoveel mogelijk vel los te maken, dan kan de marinade overal komen

Step 4

Maak nu de marinade: meng boter, ketjap, sambal, alle kruiden en zout door elkaar, kneed alles goed door de boter

Step 5

Neem nu de helft hiervan en schuif en wrijf dit zo goed mogelijk onder het vel van de kip. Daarna smeer je de rest uit over de buitenkant van de kip, van borst tot poten en vleugels

Step 6

Bestrooi nog met wat extra zout en peper, bindt de poten bij elkaar met wat keukentouw en leg de kip met de borst omhoog in de braadslee. Schuif in de oven en bak 1 uur en een kwartier op 200 graden of tot de kerntemperatuur 76 graden heeft bereikt.

Step 7

Leg na ongeveer 50 minuten een stuk aluminiumfolie over de kip heen anders verbrandt ie. Als je geen thermometer ter beschikking hebt dan ga je na ruim een uur checken door een mes tussen de borst en poot te steken. Is het vocht mooi helder dat er uit loopt dan is de kip gaar

Step 8

Laat de kip even 5 minuten rusten buiten de oven en serveer!

Misschien ook lekker