Appeltaart (gluten-lactosevrij)

glutenvrije appeltaart
  • voorbereiding
    20 Mins
  • kooktijd
    45 Mins

Yes het is weer appel-seizoen, appeltaart hoort wat mij betreft bij de herfst. Nou ja, laten we eerlijk zijn, appeltaart hoort er gewoon altijd bij, welk seizoen het ook is, appeltaart kan altijd! Ik had al heel lang geen appeltaart meer gemaakt en al helemaal geen eentje die helemaal gluten- en lactosevrij was. Dus tja, dan wordt het toch eens tijd dat te gaan fabriceren.

Toevallig had ik een beetje te enthousiast appels ingekocht dus de fruitschaal puilde uit, voor mij een teken dat het moment nu was. Ik heb een beetje zitten klooien met de hoeveelheden qua meel en boter enzo, maar ik moet zeggen dat ik helemaal niet ontevreden ben over het eindresultaat. Ook mijn proevers vonden het super lekker en hadden niet door dat het gluten- en lactosevrije appeltaart was.

Ik heb geprobeerd er niet bizar veel suiker in te doen en dat heeft best goed uitgepakt. Het is een frisse taart geworden maar zeker zoet genoeg voor de suikerlovers onder ons. Maar goed al met al zit er toch nog 230 gram suiker in totaal in het recept zie ik nu ik het teruglees, dus geen idee wat ik zit te zwammen over minder suiker haha. In mijn beleving had ik minder gebruikt dan normaal.

Maar genoeg hierover, deze taart wil je gewoon maken. Ik heb geen idee hoe dit recept uitpakt met normale bloem en boter, ik ga er vanuit dat het prima zal zijn, maar garanties kan ik niet geven want ik heb het zelf niet getest.

Enjoy!

Ingredients

Directions

Het is een beetje gepriegel met de deegbodem, vond ik, maar ik ben daar dan ook niet zo heel erg handig mee. Bij mij scheurde hij in tweeën, maar goed dat is dan een kwestie van aan elkaar plakken in de bakvorm. Zorg wel dat het deeg overal even dik is anders heb je straks erg veel verschil in de bodem zitten. (ook dit was bij mij niet perfect, maar ik streef ook niet naar perfectie wel naar heel veel smaak!) Oh en ik heb een taartvorm van 24 cm gebruikt trouwens, handig om te weten denk ik.

Step 1

Verwarm de oven voor op 175 graden en pak een taartvorm van ongeveer 24 cm

Step 2

Maak eerst de bodem:

Step 3

Meng 250 gr bloem met 75 gr suiker en 125 gr plantaardige boter tot een geheel. Gewoon met je handen lekker kneden of als je de luxe hebt over een machine te beschikken dan laat je die het werk doen. Voeg de eierdooier en snufje zout toe en kneed lekker verder. Voeg dan 1 el water erbij en blijf nog even kneden

Step 4

Maak een mooie bal van het deeg en leeg deze op een groot stuk plastic folie. Leg een zelfde stuk plastic folie er bovenop en druk de bal plat. Rol met de deegroller uit tot dat de diameter net iets groter is dan die van je taartvorm.

Step 5

Vet je taartvorm goed in en trek dan voorzichtig het bovenste plastic vel er af. Leg je taartvorm ondersteboven op het deeg en draai het geheel snel om zodat de deeglap in de vorm zakt. Haal het andere plastic vel er ook af en duw het deeg in de vorm ook tegen de zijkanten. Zet de vorm dan even opzij

Step 6

Nu de vulling:

Step 7

Schil alle appels en hak ze in blokjes, je kan zelf bepalen of je grote of kleine blokjes wilt. Doe ze in een kom en hussel ze met 75 gr suiker en 1 eetlepel kaneel. Schep goed door elkaar. Kieper alles op het deeg in de vorm.

Step 8

Dan als laatste de kruimel-bovenlaag:

Step 9

Doe 150 gr bloem, 80 gr suiker, 1 el kaneel en 100 gr koude plantaardige margarine in een beslagkom en kneed dit tot een kruimeldeeg. Het is geen ramp als er wat grote brokken ontstaan, die verkruimel je gewoon als je het over de appels gaat strooien. Strooi het kruimelige deeg over het appelmengsel en zet de vorm in de oven

Step 10

175 graden voor 45 minuten, daarna laten afkoelen

Misschien ook lekker