Haver yoghurt bolletjes

haver yoghurt bolletjes
  • voorbereiding
    5 Mins
  • kooktijd
    20 Mins

Haver yoghurt bolletjes…. over de naam ben ik nog niet echt tevreden, maar voor nu is dit het even. Het gaat natuurlijk ook helemaal niet om de naam, maar om hoe deze overheerlijke bolletjes smaken! Nou, ik kan je zeggen, verrassend goed. Never judge a book by its cover, dat geldt soms voor eten ook als je het mij vraagt. Niet alle gerechten zien er Instagram-waardig uit, maar dat zegt echt niet altijd iets over de smaak. Deze haver yoghurt bolletjes zijn ook niet echt schoonheden, maar des te lekkerder smaken ze.

Ik kreeg het idee toen ik zat te googelen op kwark bollen, ik was dat ergens in een artikel tegengekomen en vroeg me af wat het waren. Op de site van Francesca kookt kwam ik een recept tegen en dat heb ik een beetje verbouwd. Want ik wilde graag een nog iets gezondere versie maken dus in plaats van gewone bloem had ik het idee opgevat om havermeel te gebruiken. Lekker wat meer vezeltjes erin leek me een strak plan. Alleen had ik geen havermeel in huis. Wel havermout, dus hop de staafmixer erin en 20 seconden later heb je havermeel, easy does it. Daarnaast had ik ook geen kwark in huis maar wel soja yoghurt dus ook die heb ik verwisseld.

Het resultaat heeft me echt verrast. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik geen idee heb hoe de ‘originele’ kwakbollen smaken, maar ik vind deze haver yoghurt bolletjes zeer zeker goed gelukt. Lekker met (gezouten) roomboter of wat jam. Ze zijn niet heel erg groot, dus ik had er zelf voor mijn ontbijt wel 3 nodig om vol te zitten. Maar hé, ze zijn lekker en redelijk gezond dus waarom ook niet. De rest van de ochtend was ik ook echt wel verzadigd, dat is ook zeker een pluspunt.

Natuurlijk kan je eindeloos variëren, want heb je geen blauwe bessen dan doe je er stukjes banaan of appel door, frambozen voor mijn part of helemaal geen fruit. Stukjes chocola of rozijnen, misschien gehakte noten, you name it, maak er een feestje van. Wat dat betreft is het net als met havermoutpap, je kan het gewoon plain eten of je leukt het op.

Laat me vooral weten of je ze gemaakt hebt en wat je er van vond. Oh en ook andere namen zijn welkom, ik sta open voor suggesties.

Enjoy!

Ingredients

Directions

Step 1

Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier

Step 2

Maal de havermout fijn in een keukenmachine of met de staafmixer tot je havermeel hebt (of gebruik kant en klaar havermeel)

Step 3

Mix in een kom de eieren met de olijfolie, soja yoghurt en honing tot een romig geheel

Step 4

Voeg het havermeel, bakpoeder en vanille extract toe en meng goed

Step 5

Schep de blauwe bessen er door heen

Step 6

Schep met een ijslepel mooie ronde bollen van het haver-mengsel en leg deze op de bakplaat. Ik kon er zes maken

Step 7

Zet 18 - 20 minuten in de oven en laat daarna afkoelen op een rekje

Misschien ook lekker